trio

Programma
Nos Otrobanda + Support Act Saffron Sun

 • Date
  22/12/2015
 • Time
  20.30
 • Address
  Musis Sacrum
 • Tickets
  Verkrijgbaar aan de avondkassa van Musis Sacrum
 • Prices
  € 15,- / € 10,- CJP / ArtEZ studenten gratis
 • Categories
  AMP in Musis

Braam op Antilliaanse wijze

Michiel Braam staat al jaren bekend om zijn eigenzinnige bijdragen aan de vrije-improvisatie-scene van Nijmegen, Nederland en Europa. Onlangs haalde hij zelfs het kruiswoordraadsel van The New York City Jazz Record. Omschrijving 22 horizontaal: Bik Bent _____ .

Zonder zijn hele CV te herhalen noemen we een aantal parels uit zijn historie. Hij was de jongste winnaar van de Boy Edgarprijs en werd al in 1988 onderscheiden met de Podiumprijs. Sinds die tijd geeft hij concerten over de hele wereld met groepen in alle maten en soorten, van Michiel vs Braam en Wurli Trio tot het Hybrid 10tet en Bik Bent Braam (dat had u vast goed). Hij is al jaren hoofd en inspirator van de afdeling Jazz en Pop van het ArtEZ conservatorium.

Vanavond zal Michiel zich van een andere kant laten horen. Vroeger was hij de pianist van het door André Groen geleide European Danzón Orchestra dat traditionele Cubaanse muziek speelde. Antilliaanse walsen hoort hij al zo’n 25 jaar en al die tijd heeft hij de intentie gehad hiermee een programma te maken. Afgelopen zomer heeft hij de koe bij de horens gevat, het programma in elkaar gezet en alle muziek uit het hoofd geleerd. Hier vindt u beeld en geluid van de eerste repetitie.

Het trio speelt voornamelijk walsen van de in 1998 overleden Curaçaose pianist Edgar Palm, een telg uit een lange traditie van Antilliaanse componisten en instrumentalisten. De meeste muziek is te vinden op twee elpees: Otrobanda en Music of the Netherlands Antilles. Palm had goed geluisterd naar Chopin, net als veel Caribische muzikanten, en verbond zijn muziek met opzwepende Zuid-Amerikaanse ritmes en dansvormen. De Antilliaanse wals, tumba, danza en mazurka waren lange tijd alomtegenwoordig op de Antillen. In Nederland hoor je deze muziek niet vaak. Wel schreef Jan Brokken er een prachtig boek over (Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin).

Naast Nos Otrobanda deze avond ook Saffron Sun: Saffron Sun is een duizendpoot binnen de wereldmuziek; reis mee van de Hot Clubs van Parijs naar een Hongaars trouwfeest, via de zwoele koffiehuisjes van Istanbul naar de drukke straten van Delhi, en alles daar tussenin. Deze muzikale karavaan is een ode aan zowel het avontuur onderweg als de poëzie van alledag, een pleidooi voor tolerantie in een wereldwijde multiculturele samenleving en een lofzang aan de zon en de weg naar het zuiden.

De band heeft haar wortels in de vruchtbare aarde van het ArtEZ Conservatorium in Arnhem, waar Nilla (viool en zang) en Lukas (gitaar) Jazz & Pop studeren. Michiel volgde hier de opleiding klassieke accordeon, die hij later inruilde voor een zelfstudie Balkan- en Klezmermuziek. Philip (percussie) speelde eerder gitaar in de folkband Omnia.

Saffron Sun laat je dansen door hete zomernachten, of verwarmt je als een hete, kruidige kop chai in hartje winter – want zelfs als het buiten sneeuwt of stormt, hierbinnen schijnt de zon.

Muziek: https://www.youtube.com/watch?v=z-qhdtq_L24&index=1&list=PLjZgtrjiVNnjZDrfSA1Pf6EOWqZStNrK_

Kortom: een buitenkans om midden in de winter te genieten van deze zonnige muziek!