Musis-Sacrum

 

 • Datum
  Dinsdag 29/10/2013
 • Tijd
  21:00
 • Locatie
  Musis Sacrum
 • Adres
  Velperbuitensingel 25, Arnhem
 • Prijs
  Euro 10,- / 5,-*
 • Reserveren
 • Categories
 • *arnhem card / 65+ / studenten

Ineke van Doorn & Marc van Vugt kwartet – CD Presentatie WHITE

Edisonwinnaars Ineke Vandoorn en Marc van Vugt staan in Nederland al  jaren bekend als een duo dat steeds weer verrast in de  intimiteit van kleine  bezettingen (duo, trio of kwartet) of in originele en verrassende crossover projecten als met het Nederlands Kamerkoor en Het Metropole Orkest.

White is de tiende cd waarop Ineke Vandoorn en Marc van Vugt samen te horen zijn. De cd presenteert zich als een canvas waarop het duo in tien songs een eigen muzikale wereld schept. Een wereld waarin intimiteit de boventoon voert en waar de luisteraar soms word opgeschrikt door een enkele burleske uitspatting. In rake en vaak zeer persoonlijke teksten schetst Ineke Vandoorn haar subtiele observaties van het dagelijks leven. Daarbij gaat ze voorbij aan de oppervlakte en geeft ruimte aan dat wat meestal onuitgesproken blijft.

De muziek wordt gekenmerkt door lange en associatieve lijnen die vaak een melancholieke ondertoon hebben. Alhoewel er duidelijk referenties te horen zijn naar uiteenlopende stijlen als de virtuoze Braziliaanse choro, jazzmuziek en de sprookjesachtige (pop)muziek uit Scandinavië, is WHITE onmiskenbaar Vandoorn/Van Vugt. Bijzonder is dat er maar liefst 29 musici op de cd te horen zijn waaronder het voltallige Nederlands Kamerkoor en de saxofonisten Andy Sheppard (UK – Carla Bley) en Sylvain Beuf (Fr – Bojan, André Ceccarelli).

Dit concert wordt gespeeld in een kwartet met drummer Joost Lijbaart (Batik, Yuri Honing) en bassist Paul Berner (Paul Berner Band). Ze vormen als ritmesectie al enige jaren waardige sparringpartners voor het duo.

Ineke Vandoorn: zang, piano – Marc van Vugt: gitaar – Paul Berner:contrabas – Joost Lijbaart:drums

Flex Bent Braam

Flex Bent Braam is het nieuwste ensemble van Michiel Braam. Na 25 jaar Bik Bent Braam besluit Michiel Braam niet meer met een vaste bezetting te werken: Bik Bent Braam wordt Flex Bent Braam.

De manier waarop Braam improvisatie binnen jazz gebruikt is uniek: zowel de mate waarin improvisatie wordt doorgevoerd als de vrijheid die de muzikanten hebben, zijn onderscheidend. Dit concert is het eerste van een reeks in heel Nederland en AMP is bijzonder trots dat het programma, “Lucebert”, in eigen huis in première gaat. Dit programma is geïnspireerd op de dichter en CoBrA schilder Lucebert. Lucebert, zelf een jazzliefhebber, schreef in 1965 een telegram aan Simon Vinkenoog waarin hij commentaar gaf op de positie van de literaire beweging De Vijftigers. Dit commentaar bestond uit een lijst van jazz standards; Hot House, Dizzy Atmosphere (Misty), When Your Lover Has Gone (Get Out Of Town), Straight No Chaser, I May Be Wrong (So What), Let’s Cool One, Better Git It In Your Soul en Status Seekers. Deze standards zijn op geheel eigen wijze door Michiel Braam gearrangeerd. Naast deze standards heeft Braam nieuwe composities geschreven die zijn gebaseerd op de Japanse Epigrammen van Lucebert.

Flex Bent Braam: Michiel Braam – piano; Olaf Hollmann – baritonsax; Bart van der Putten – altsax; Angelo Verploegen – trompet; Wolter Wierbos – Trombone; Tony Overwater – contrabas; Joost Lijbaart – drums.

Voor de ‘die hard’ fans zal het al opgevallen zijn dat drummer Joost Lijbaart in allebei de bezettingen van deze avond te horen is. Dit is een unieke kans om deze meesterdrummer die niet zo vaak in Arnhem speelt in twee compleet verschillende bezettingen en muzikale hoeken live te beleven.