bandpicca vanonderen klein copy
Ochsen Kwartet

Aanvang 20.30 uur, zaal open 20.00 uur, entree € 15,– / € 10,–/CJP 5 euro

Joël Botma – trompet
Philipp Frenzel – piano
Christoph Chudaska – basgitaar
Bouke Hofma – drums

Het Ochsen Kwartet brengt contemporary jazz met invloeden uit pop, free jazz en klassieke muziek. De vier muzikanten gaan dit jaar afstuderen bij ArtEZ, maar imponeren nu al vele oren met hun volwassen sound en stevige greep op het materiaal. En dan swingt het Ochsen Kwartet ook nog eens als een trein. Luister zelf: https://www.facebook.com/Ochsenmusic/info?tab=page_info
en grijp deze kans om het Ochsen Kwartet live te horen.

Bram Stadhouders’ Cantata
Bandfoto
Bram Stadhouders – gitaar / compositie
Sebastian Brouwer – zang
David Hoogerheide – live elektronica

Een luisterrijk modern mysteriespel in zes zinsbegoochelende hoofdstukken. Met het bezwerende klankritueel ‘Cantata’ verkent gitarist en componist Bram Stadhouders een onontgonnen wereld.
Zijn nieuwe stuk is het vervolg op zijn succesvolle project ‘Henosis’ voor het North Sea Jazz Festival 2012, waarin hij het Nederlands Kamerkoor en improvisatietrio combineerde.
Nu kiest Stadhouders voor een intense intimiteit. Drie musici op het podium vertellen een mystiek verhaal waarin eeuwen muziekdrama op geheimzinnige wijze zijn samengebald. Van spirituele madrigaalkunst en elektrificerend barok tot moderne opera en energieke trance die alle zintuigen prikkelt. Invloeden lijken van alle kanten binnen te stromen, maar Stadhouders smeedt met vaste hand een ongrijpbare, unieke taal.
Stadhouders schreef zelf de teksten in het Engels, Nederlands en een fantasietaal. Tijdens een carte blanche-avond in het Amsterdamse Bimhuis beleefde Stadhouders’ ‘Cantata’ een spraakmakende première (september 2014). Klassieke tenor Sebastian Brouwer vervult daarbij een vocale heldenrol vol emotionele en zielwringende zangsolo’s. Stadhouders op elektrische nylongitaar en elektronicatovenaar David Hoogerheide jagen de geest uit de fles en ontsluieren een verloren gewaande klank-alchemie die Brouwers’ stem vleugels geeft. De indringende zang en zwierig melodische gitaarlijnen worden elektronisch bewerkt en raken op vernuftige wijze met elkaar vervlochten. In zijn ‘Cantata’ vloeien de grensgebieden van klassiek, improvisatie en experimentele elektronica naadloos in elkaar over. De musici zitten de luisteraar dicht op de huid, plukken teder aan gevoelige snaren en scheppen de intimiteit van een besloten klankritueel dat ontroert, betovert en vervoert.

Youtube teaser: https://www.youtube.com/watch?v=TYuM72Uenzk

Website: http://www.bramstadhouders.nl/

Bram Stadhouders (1987) heeft in de loop der jaren zijn muzikale handschrift steeds verder verfijnd en uitgediept. Hij wordt gezien als een van de toonaangevende jonge, improviserende musici van Europa. Stadhouders’ muziek bevindt zich koersvast op het scherp van de snede, en bevaart schemergebieden tussen de ambient jazz, artrock, vrije improvisatie, wereldse klanken en eigentijds gecomponeerd. Met zijn ambitieuze liederencyclus ‘Cantata’ kan hij zijn passie voor de menselijke stem als nooit tevoren etaleren. Eerder werkte Stadhouders succesvol samen met stemacrobaten als de Noorse jazzvocaliste Sidsel Endresen, de Mongoolse zangeres Urna Chahar-Tugchi en de Noorse folkspecialiste Sinikka Langeland. Immer is Stadhouders bereid zijn klankhorizon te verbreden en treft hij vrijbuiters op zijn pad, onder wie improvisatoren als Jim Black, Jozef Dumoulin, Arve Henriksen, John Dikeman, Jeroen van Vliet (binnenkort te gast bij AMP) en Wolfert Brederode.
Zijn nieuwe ‘Cantata’ trio is een schot in de roos. Tenor Sebastian Brouwer is bewonderenswaardig bereid over vocale grenzen te gaan. Eerder werkte Brouwer samen met dirigenten als Jaap van Zweden en Edo de Waart, en vertolkte hij glansrollen in Bach-passies en oratoria. Maar ook modern werk van Rob Zuidam (‘Der Hund’) staat op Brouwers repertoire. David Hoogerheide is Stadhouders’ vaste kompaan (onder meer in ‘Henosis’) en de twee hebben een bijna telepathische muzikale verstandhouding ontwikkeld.